Parteneri

Centrul de Studiere a Populației, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

Centrul Norvegian de Date Istorice, Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Tromsø

Centrul de Studiere a Populației este un institut al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase universități din România. Obiectivul principal al Centrului privește cercetarea științifică a aspectelor legate de trecutul, prezentul și viitorul populației românești. Scopul său principal, încă de la înființarea sa din 2002, privește identificarea și editarea surselor statistice în scopul cercetării evoluției populației de pe teritoriul românesc, precum și a dinamicii și structurii populației României sau din celelalte provincii, pentru a elabora sinteze statistice și demografice și studii monografice, care să sprijine programele didactice privind cercetarea populației.

Centrul urmărește să facă cunoscute peste hotare realizările românești în domeniul studiilor de populație și să stabilească colaborări cu instituții similare din întreaga lume (din 2005 este membru în cadrul Asociației Europene pentru Studierea Populației). În acest scop, Centrul găzduiește în mod regulat manifestări științifice (conferințe, ateliere de lucru, prezentări de carte și dezbateri etc.) dedicate unor probleme de actualitate și importante legate de demografia istorică, istoria familiei și studii de populație. Membrii săi au luat parte la o serie de manifestări științifice interne și internaționale, având o activitate științifică bogată. Centrul de Studiere a Populației editează, de asemenea, singura revistă științifică românească în domeniu-Romanian Journal of Population Studies-publicând în principal în limba engleză, dar și în franceză și germană, contribuții ale unora dintre cei mai cunoscuți cercetători internaționali.

Experiența acumulată în peste un deceniu de activitate în domeniul demografiei istorice, coroborată cu lipsa altor instituții similare în mediul științific românesc, au conferit CSP-UBB o poziție fruntașă, fiind de departe cea mai potrivită instituție de cercetare pentru implementarea unui astfel de proiect.

Centrul Norvegian de Date Istorice funcționează pe lângă Facultatea de Științe Sociale de la Universitatea din Tromsø fiind unul dintre cele mai prestigioase institute din domeniul demografiei istorice din Europa. Înfiinţat în 1981, scopul său principal a fost să faciliteze accesul la sursele istorice (recensăminte și registre parohiale) prin prelucrarea lor computerizată. Norvegia se numără printre țările cu cea mai bună acoperire mondială în ceea ce privește protocoalele cu date nominative din recensăminte și registre bisericești din ultimele două-trei secole. Activitatea NHDC este concepută sub forma unui registru național pentru populația secolelor 18-19, utilizat pentru scopuri de cercetare, dar, de asemenea, și în beneficiul școlilor, genealogilor, istoricilor locali etc. Accesul la surse este facilitat prin utilizarea materialului tipizat al NHDC.

Scopul acestei baze de date este reconstruirea pe o scară largă a experienței individuale de viață, prin identificarea acelorași persoane, în mai multe surse, de-a lungul timpului; această metodă a facilitat o nouă optică în abordarea istorică, apărând din analiza sistematică a mii de traiectorii individuale și familiale. NHDC-UT, dirijează în prezent un proiect oarecum similar al cărui scop este completarea (umplerea golurilor) bazei de date istorice a populației Norvegiei pentru perioada 1735-1964.

Datorită acestei activități, NHDC deține o bună expertiză în domeniul construcției de baze de date demografice fiind unul dintre cei mai potriviți parteneri instituționali pentru Centrul de Studiere a Populației.

vezi mai mult: Proiect, Echipa

Nu gasesti ceea ce cauti?

vezi pagina noastra de facebook

© 2023 HPDT

design: mihaivladguta